středa 30. března 2011

Popularita čaje

Popularita čaje není ničím novým ani není výsledkem "Zenového  marketingu" , módy, která podporuje zdravý životní styl v boji proti stresu každodenního života. Hned po vodě je čaj opravdu nejoblíbenější nápoj na světě. Více než 14.000 šálků čaje se vypije každý den po celém světě, což znamená ohromné množství 700 miliard šálků za rok! Tradice pití čaje,která je dnes ve světě velice moderní, má původ v Asii, a je ve skutečnosti více než čtyři tisíce let stará. Čaj byl považována již od starověku za "elixír  života" a byl čínskými lékaři uznáván jako lék na mnoho nemocí. Všechny tyto blahodárné vlastnosti čaje byly v současnosti potvrzeny vědeckým výzkumem.
Všechny druhy čaje pocházejí z stálezeleného keře patřícího do čeledi Camellia sinensis (čajovník čínský). Tento keř vytváří listy, které jsou pak zpracovány různými způsoby, aby se staly jedním ze tří hlavních typů čaje. Zelené čaje. Mají jenmou nahořklou chuť a velmi světlou barvu. Jsou vyrobeny ze sušených listů, válcované, krájené na plátky a  lehce opečené, aby se zabránilo fermentci.
Černé čaje se skládají se ze starších listů, které jsou válcované, usuší se a pak prochází delší fermentací, která uvolňuje taniny a dává tomuto druhu čaje silnou chuť a krásnou měděnou barvu.
Oolong čaje pocházejí z Číny, jde o částečně fermentované čajové listy většinou zeleno-černé barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat